Sisa-Sisa Coretan Elle

Edisi Ke-2: Lawatan Akademik Sektor Pertama "Agriculture Sector"

Photobucket

Salam 1Malaysia dan selamat malam kepada pembaca sekalian... hari ini elle nak sambung kisah ke-2 lawatan elle ke Cameron Highland... amboi rajin nye merayap!!! hahahhaha... bukan apa, sambil kita mempelajari sesuatu ada baiknya dapat dirasai dan dihayati supaya ilmu yang dipelajari lebih mudah diserap oleh pelajar... FUHHH!!! penat nak taip

.
.
.
lawatan ini sememangnya khusus untuk Matapelajaran ECO 261 atau Ecomal a.k.a Economic Malaysia...
.
.
.
"pertama sekali, elle panjatkan kesyukuran yang tak terhingga sebab lawatan ini dengan berlansung dengan jayanya selama 3hari 2malam... heheheheh~~~ al-maklumlah, tukang buat kertas kerja memang hati resah!!!"

.
.
.
pada mulanya, unit pengankutan ada sedikit masalah tapi dapat ditangani... kami semua menetap di Honeymoon Villa Apartment... BOLEH TAHAN... malangnya rumah lelaki AIR PANAS tak berapa mencukupi... ahhahahah~~~ SEJUK GILE!!!
.
.
.
keesokan harinya kami melawat BOH Plantation (rupa-rupanya sudah 70tahun pokok itu BERJASA!!!)... kemudian ke HoneyBee Farm betul-betul berhadapan dengan BOH Plantation...
.
.
.
selepas habis melawat lebah-lebah yang tak berapa nak terima kunjungan dari elle... jadi, kita orang FLY ke pasar... JALAN KAKI sahaja... amboi, Cameron Highland memang tak nak kalah bab makanan...
.
.
.
Antara Makanan Yang SUSAH NAK JUMPA:-
-cendawan berjenis-jenis goreng
-sayur apa entah goreng
-strawberry salut CHOCOLATE
-jeruk strawberry(TERBAIK)
-jagung mutiara(tak payah masak dah boleh makan mentah-mentah)

.
.
.
kemudian apabila dah puas elle dan kawan-kawan menghabiskan duit kami bertolak ke Agro Technology Park MARDI... sumpah cantik... kebanyakan pokok-pokok yang ada dekat situ memang PERTAMA kali elle tengok... huhuhuhuhu~~~
.
.
.
selesai hari itu, elle dan kawan-kawan pulang ke apartment masing-masing... dalam pukul 5 ke 6 elle keluar singgah ke pasar malam dia... FUHHH!!! makanan dia, pokok dia, semua tak HENGAT dunia... malam itu pula kami adakan beberapa aktiviti!!! hmmmm... tak memasal owner telefon elle suruh senyap sebab 1st FLOOR ada bayi... hmmmm... "SORI KAK"
.
.
.
esoknya, kami dah siap-siap packing.... kemudian kita orang singgah sebentar di Bharat Plantation... habis MENCAPUB(mencari publisiti) di Bharat, kami bertolak pulang... yang tak boleh lupa, masa nak turun tu tak tahu larr kenapa loya TERAMAT sangat!!! hmmmm... singgah larr sekejap di Lata Iskandar sebab ada yang rasa nak MUNTAH!!! hahahhahaha...
.
.
.
petang dalam pukul 1 lebih kami singgah di Hentian Jejantas Sg.Buloh untuk solat dan makan tengah hari... TAK MEMASAL!!! bas rosak... hmmmm... elok larr... DUIT HABIS dekat situ sebab kita orang tersangkut dalam 2 ke 3 jam....

JOM USHA GAMBAR yang elle SNAP!!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
date abaikan... bateri habis malas nak SET balik!!! huhuhuhu...
.
.
.
AKHIRnya, kita orang sampai waktu malam~~~
.
.
.
p/s: elle lagi suka teh Bharat dari BOH!!! sebab Bharat punya taste ada kelainan... BOH lebih kepada mengejar keuntungan... FAHAM KAN???

ALLIFF@serabut dengan KOLEJ...

~ Wednesday, May 11, 2011 0 cerita

Edisi 1: Trip Ke Permodalan Nasional Berhad...

Photobucket

hello semua... Salam Sejahtera ke atas kamu... hari ini elle nak post mengenai lawatan elle ke KL even elle memang menetap area KL... ahhahahahah~~~ OK... ini merupakan lawatan kelas yang diusahakan oleh budak-budak kelas elle dibawah Subjek FIN 329!!! yuhoooo...
.
.
.
cerita ini ada 3 edisi... dan ini edisi PERTAMA~~~ yeay...
.
.
.

FIN 329 merupakan subjek mengenai:-
-how to calculate the value of bond
-value of prefferd share
-common share
-detail about type of INVESTMENT...


BUT ONLY BASIC larrr... kalau detail elle belajar masa semester 05 dan 06... huhuhuhu~~~ FIN akronim kepada Financial dan FIN 329 merupakan subjek [Investment Management]...
.
.
.
lawatan elle pada kali ini ke Permodalan Nasional Berhad... lawatan ini diadakan bagi mengenal jenis-jenis Unit Trust(Unit Amanah) yang ada sebagai contoh ASB, ASN, ASW dan yang terbaru AS1Malaysia...
.
.
.
lawatan kali ini diadakan pada hari jumaat sebab hari lain lecturer ada kelas, jadi mereka malas nak buat kelas ganti!!! terpaksalah pergi hari jumaat... bertolak pagi-pagi... then sampai sana pagi juga...
.
.
.
OK... tak banyak yang elle boleh cerita!!! TAPI, korang mesti ramai yang tak tahu bahawasanya Permodalan Nasional Berhad(PNB) merupakan SYARIKAT SWASTA??? hahahahha~~~ dah tahu OK larr kan... yang tak tahu~~~ elle pergi lawatan tu pun baru tahu!!!
.
.
.
BAGUS JUGAK larr lawatan tu...
.
.
.
ini ada gambar... banyak SANGAT, jadi elle pilih yang mana OK ja larr!!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

p/s: penat nak buat Kertas Kerja ini...

ALLIFF@lama tak update... rindu BLOG ku ini~~~


~ Tuesday, May 10, 2011 0 cerita

Followers

About Me

My photo
Kota Damansara & Segamat, Selangor, Malaysia
Hai, saya Mohamad Alliff Bin Zainurin (rememba double L double F!!!)... sangat-sangat CAMERA-maniac!!! gila n sangat-sangat DISUKAI ramai... hehehehe!!! btw gonna mish all my frenz!!!