Sisa-Sisa Coretan Elle

Jalan Ke Perjalanan...

Photobucket

Dan bila manusia, berjalan-jalan diatas jalan... jalan yang mereka lalui itu bukanlah satu jalan yang pada mereka ilusi tapi mereka berani menyatakan ia realiti!!!

.
.
.
pabila berbisik mencari-cari apa benarkah jalan itu yang dahulu mereka pilih akan memberi erti, membuahkan hasil??? mahupun penyesalan mengaburi/menyulubungi diri... hati keras bentak memikirkan apa sebenarnya hati mereka mahukan...
.
.
.
benak demi benak menyusur selekoh dalam mencari jalan ke perjalanan yang mereka bakal tempuh hingga tamat pertandingan hidup... KALAH atau MENANG bukan menjadi tandingan...
.
.
.
TIPU!!! ITU SEMUA TIPU BELAKA...

.
.
.
manusia yang kita lihat mulianya, apabila jatuhnya sendiri diri ini dari kaki yang tak bermaya... mereka menghina!!! bajingan-bajingan itu dahulu lihat mereka tiada apa-apa tika ini...

Photobucket
.
.
.
dalam Jalan ke Perjalanan!!! jalan disusuri, perjalanan yang dicari... hanya Maha Esa yang tahu serta mengerti apa perjalanan yang harus hambanya ini tempuhi~~~
.
.
.
p/s: elle saja tulis... kalau faham~~~ TQVM...

~ Monday, August 15, 2011 0 cerita

Edisi Ke-2: Lawatan Akademik Sektor Pertama "Agriculture Sector"

Photobucket

Salam 1Malaysia dan selamat malam kepada pembaca sekalian... hari ini elle nak sambung kisah ke-2 lawatan elle ke Cameron Highland... amboi rajin nye merayap!!! hahahhaha... bukan apa, sambil kita mempelajari sesuatu ada baiknya dapat dirasai dan dihayati supaya ilmu yang dipelajari lebih mudah diserap oleh pelajar... FUHHH!!! penat nak taip

.
.
.
lawatan ini sememangnya khusus untuk Matapelajaran ECO 261 atau Ecomal a.k.a Economic Malaysia...
.
.
.
"pertama sekali, elle panjatkan kesyukuran yang tak terhingga sebab lawatan ini dengan berlansung dengan jayanya selama 3hari 2malam... heheheheh~~~ al-maklumlah, tukang buat kertas kerja memang hati resah!!!"

.
.
.
pada mulanya, unit pengankutan ada sedikit masalah tapi dapat ditangani... kami semua menetap di Honeymoon Villa Apartment... BOLEH TAHAN... malangnya rumah lelaki AIR PANAS tak berapa mencukupi... ahhahahah~~~ SEJUK GILE!!!
.
.
.
keesokan harinya kami melawat BOH Plantation (rupa-rupanya sudah 70tahun pokok itu BERJASA!!!)... kemudian ke HoneyBee Farm betul-betul berhadapan dengan BOH Plantation...
.
.
.
selepas habis melawat lebah-lebah yang tak berapa nak terima kunjungan dari elle... jadi, kita orang FLY ke pasar... JALAN KAKI sahaja... amboi, Cameron Highland memang tak nak kalah bab makanan...
.
.
.
Antara Makanan Yang SUSAH NAK JUMPA:-
-cendawan berjenis-jenis goreng
-sayur apa entah goreng
-strawberry salut CHOCOLATE
-jeruk strawberry(TERBAIK)
-jagung mutiara(tak payah masak dah boleh makan mentah-mentah)

.
.
.
kemudian apabila dah puas elle dan kawan-kawan menghabiskan duit kami bertolak ke Agro Technology Park MARDI... sumpah cantik... kebanyakan pokok-pokok yang ada dekat situ memang PERTAMA kali elle tengok... huhuhuhuhu~~~
.
.
.
selesai hari itu, elle dan kawan-kawan pulang ke apartment masing-masing... dalam pukul 5 ke 6 elle keluar singgah ke pasar malam dia... FUHHH!!! makanan dia, pokok dia, semua tak HENGAT dunia... malam itu pula kami adakan beberapa aktiviti!!! hmmmm... tak memasal owner telefon elle suruh senyap sebab 1st FLOOR ada bayi... hmmmm... "SORI KAK"
.
.
.
esoknya, kami dah siap-siap packing.... kemudian kita orang singgah sebentar di Bharat Plantation... habis MENCAPUB(mencari publisiti) di Bharat, kami bertolak pulang... yang tak boleh lupa, masa nak turun tu tak tahu larr kenapa loya TERAMAT sangat!!! hmmmm... singgah larr sekejap di Lata Iskandar sebab ada yang rasa nak MUNTAH!!! hahahhahaha...
.
.
.
petang dalam pukul 1 lebih kami singgah di Hentian Jejantas Sg.Buloh untuk solat dan makan tengah hari... TAK MEMASAL!!! bas rosak... hmmmm... elok larr... DUIT HABIS dekat situ sebab kita orang tersangkut dalam 2 ke 3 jam....

JOM USHA GAMBAR yang elle SNAP!!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
date abaikan... bateri habis malas nak SET balik!!! huhuhuhu...
.
.
.
AKHIRnya, kita orang sampai waktu malam~~~
.
.
.
p/s: elle lagi suka teh Bharat dari BOH!!! sebab Bharat punya taste ada kelainan... BOH lebih kepada mengejar keuntungan... FAHAM KAN???

ALLIFF@serabut dengan KOLEJ...

~ Wednesday, May 11, 2011 0 cerita

Edisi 1: Trip Ke Permodalan Nasional Berhad...

Photobucket

hello semua... Salam Sejahtera ke atas kamu... hari ini elle nak post mengenai lawatan elle ke KL even elle memang menetap area KL... ahhahahahah~~~ OK... ini merupakan lawatan kelas yang diusahakan oleh budak-budak kelas elle dibawah Subjek FIN 329!!! yuhoooo...
.
.
.
cerita ini ada 3 edisi... dan ini edisi PERTAMA~~~ yeay...
.
.
.

FIN 329 merupakan subjek mengenai:-
-how to calculate the value of bond
-value of prefferd share
-common share
-detail about type of INVESTMENT...


BUT ONLY BASIC larrr... kalau detail elle belajar masa semester 05 dan 06... huhuhuhu~~~ FIN akronim kepada Financial dan FIN 329 merupakan subjek [Investment Management]...
.
.
.
lawatan elle pada kali ini ke Permodalan Nasional Berhad... lawatan ini diadakan bagi mengenal jenis-jenis Unit Trust(Unit Amanah) yang ada sebagai contoh ASB, ASN, ASW dan yang terbaru AS1Malaysia...
.
.
.
lawatan kali ini diadakan pada hari jumaat sebab hari lain lecturer ada kelas, jadi mereka malas nak buat kelas ganti!!! terpaksalah pergi hari jumaat... bertolak pagi-pagi... then sampai sana pagi juga...
.
.
.
OK... tak banyak yang elle boleh cerita!!! TAPI, korang mesti ramai yang tak tahu bahawasanya Permodalan Nasional Berhad(PNB) merupakan SYARIKAT SWASTA??? hahahahha~~~ dah tahu OK larr kan... yang tak tahu~~~ elle pergi lawatan tu pun baru tahu!!!
.
.
.
BAGUS JUGAK larr lawatan tu...
.
.
.
ini ada gambar... banyak SANGAT, jadi elle pilih yang mana OK ja larr!!!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

p/s: penat nak buat Kertas Kerja ini...

ALLIFF@lama tak update... rindu BLOG ku ini~~~


~ Tuesday, May 10, 2011 0 cerita

Kawan Berguna dan Kawan Serbaguna... DISKUSI!!!




Salam dan Selamat Lama Tak Berjumpa blogger-blogger sekalian... hehehehehe~~~ Kali ini elle nak berborak santai dengan anda semua... topik kali ini bukanlah topik yang berat walhal topik ini acapkali dilupakan manusia-manusia SAKALIAN ALAM!!! elle terdetik nak POST isu ini sebab terlintas dalam kepala otak elle untuk berkongsi pandangan elle dengan blogger-blogger semua...

.
.
.


KAWAN... apa yang korang boleh huraikan dengan ayat diatas??? Masa Susah atau Masa Senang??? Berguna atau Serbaguna??? kebanyakan Kawan pada pandangan elle boleh dibahagikan kepada dua iaitu berguna dan serbaguna...
.
.
.
BERGUNA!!!
-kawan yang berguna ini selalunya apabila senang sahaja akan digunakan... Kebanyakan kawan yang kita ada sekarang dikategorikan berguna... kadang2 kita guna boleh dilabel sebagai pengguna~~~ Kita, manusia, kadang-kadang tanpa sedar kita menggunakan kawan-kawan kita... Sebagai contoh:- bila kawan kita ada kereta barulah kita ikut dia macam kuli... bila kawan kita ada duit barulah kita mengabdikan diri!!! Jadi, kita mengunakan kawan kita untuk faedah dan manfaat diri sendiri~~~

SERBAGUNA!!!
-ini kategori yang bagus... blogger-blogger sekalian yang memerlukan TIPS mencari kawan bolehlah mencari kawan yang dikategorikan sebagai SERBAGUNA!!! sebabnya, kawan serbaguna bukan sahaja ketika susah malah bolehlah menjadi kawan ketika senang... Elle bersyukur sebab elle ada kawan dalam kategori ini... TAPI!!! perlu diingatkan korang memanglah NAK CARI kawan yang SERBAGUNA... korang juga PERLULAH menjadi kawan yang boleh dikategorikan sebagai SERBAGUNA...
.
.
.
elle kadang-kadang menyirap(PANAS!!!) dengan orang yang tahu cantas orang lain dan merasakan diri dia sahaja yang betul walhal dia bukanlah betul mana...
"SENGET JUGAK MACAM ELLE!!! kerja nak membetah cakap orang... lepas itu, nak BERBAHAS dengan orang lain... last-last, salah interPRETT info... CEH!!!"
.
.
.


elle nak update sekarang pun susah sebab line wireless kat kolej ini SLOW ROCK!!! al-maklum larr, line FREE tak boleh nak complain banyak-banyak~~~
.
.
.
p/s: elle nak continue update tentang TRIP pulak!!!

ALLIFF@bilik ku hari memecah keheningan malam... YEAH!!!!

~ Monday, April 11, 2011 1 cerita

Kongsi: Antara Sains Dan Agama!!! THINK~~~

Photobucket

salam dan selamat malam kepada pembaca elle sekalian (dipost pada malam-malam buta!!!)... pertama sekali elle mohon maaf jika terlambat meng'UPDATEKAN blog terchenta ini... dan TERIMA KASIH juga buat kak Syahnas80 kerana sudi bertanyakan pasal elle~~~
.
.
.
kali ini elle ingin kongsikan idea dan pemikiran yang TERLINTAS dalam kepala elle setelah sekian lama berpinar-pinar dalam OTAK (ayat macam poyo pula)... iaitu mengenai Sains & Agama!!! macam berat je kan???
.
.
.
bukan apa, elle banyak kali melintas disesetengah blog atau LAMAN SESAWANG yang acapkali menge'POST mengenai Whities a.k.a Omputih yang selalu cuba merungkai sesuatu seperti mukjizat Nabi Musa a.s....
.
.
.

Photobucket
mukjizat Nabi Musa a.s antaranya dapat membelah lautan kepada dua bahagian ketika sedang melarikan diri dari Firaun!!! dan mereka(merujuk kepada Omputih) cuba merungkai dalam Bahasa Sains... akhir sekali terjawablah persoalan itu dan jawapannya~~~~

"ANGIN ANTARA FAKTOR YANG MEMBANTU PEMBELAHAN AIR ITU!!!"

.
.
.
hmmmmm, dan mengejutkan ramai memberi komen pada artikel itu bahawa mereka cuba menggugat iman kita KONONnya....

Photobucket
.
.
.
dan ini pandangan elle: apa salahnya jika mereka(Omputih) merungkai jawapan kerana bagi elle setiap penciptaan Allah itu ada mulanya dan akhirnya... macam manusia!!! dan jika tiada punca pangkal manakan datang pula sesuatu perkara itu kan??? seperti kisah Nabi Salleh a.s yang mukjizatnya dia dapat mengeluarkan unta dari celah-celah batu!!! haaaaaaa... HAMBIK...
.
.
.
diluar pemikiran manusia... elle bukan nak kata tak logik cuma kita akan bayangkan mana datangnya unta dari celah BATU??? jadi, nak dijadikan kisah unta itu disembah oleh manusia-manusia yang ada disitu!!! elle tak berapa ingat kaum apa yang berbuat begitu...

Photobucket
.
.
.
apa, yang cuba elle sampaikan!!! jika Allah mencipta sesuatu itu tanpa penerangan mungkin kita akan menyangka yang benda itu sesuatu yang "AJAIB" dan jika di zaman Jahiliah berkemungkinan kita akan sembah benda tersebut!!!
.
.
.
itu sebabnya jika Allah mencipta sesuatu itu kita akan tahu mana datangnya~~~ KECUALI jika kita tak kaji...
.
.
.
Antara yang kita tahu mana datangnya: Air, Manusia, Bumi, Pokok, Binatang, MALAIKAT, SYAITAN, JIN, besi, kayu, darah, dan macam-macam lagi...
.
.
.
p/s: jika sesuatu TERUNGKAI mengapa perlu kita melatah???

ALLIFF@tak dapat tidur...

~ Friday, January 21, 2011 3 cerita

Followers

About Me

My photo
Kota Damansara & Segamat, Selangor, Malaysia
Hai, saya Mohamad Alliff Bin Zainurin (rememba double L double F!!!)... sangat-sangat CAMERA-maniac!!! gila n sangat-sangat DISUKAI ramai... hehehehe!!! btw gonna mish all my frenz!!!