Sisa-Sisa Coretan Elle

Tirbute: Rachel Corrie.

~ Monday, June 7, 2010
Photobucket

"I feel like I'm witnessing the systematic destruction of a people's ability to survive ... Sometimes I sit down to dinner with people and I realize there is a massive military machine surrounding us, trying to kill the people I'm having dinner with." kata Mendiang Rachel Corrie.

Photobucket


elle yakin ramai rakyat Malaysia pernah mendengar dan melihat Kapal MV Rachel Corrie yang menghantar bantuan ke Gaza!!! pertama, elle nak panjatkan kesyukuran kerana dunia semakin sedar dan elle juga ucapkan alhamdulillah kerana tiada seorang rakyat Malaysia yang terkorban dan akhir sekali takziah bagi wira-wira yang terkorban semasa melaksanakan misi murni in!!! elle kira mereka ni mati syahid jika diikutkan...
.
.
.
tapi seramai manakah masyarakat Malaysia tahu siapa Rachel Corrie??? Apa yang telah dilakukan oleh beliau??? Besarkah jasa atau pengorbanan beliau??? Impak dari perbuatan beliau???
.
.
.
Latar belakang Rachel Corrie.

*Raachel Corrie atau nama penuhnya Rachel Aliene Corrie dilahirkan pada 10 April 1979 dan meninggal dunia pada 16 Mac 2003... dan dibesarkan di Olympia, Washington, Amerika Syarikat. Beliau merupakan anak bongsu dari tiga beradik dan hasil perkahwinan Craig Corrie dan Cindy Corrie.

-banyak lagi maklumat beliau tapi yang penting sahaja elle ceritakan!!! nanti nampak macam belaja sejarah pula.
.
.
.
Apakah yang telah dilakukan oleh beliau?


*pada 22 Januari 2003 beliau berlepas ke Israel menghadiri latihan selama 2 hari di Ibu Pejabat ISM West Bank, sebelum beliau pergi ke Rafah untuk menyertai demonstrasi ISM.

*semasa di Rafah, beliau bertindak sebagai Penghadang Manusia(Human Shield) dalam cubaan dan untuk mengganggu misi merobohkan atau bahasa kasarnya demolish oleh IDF menggunakan bulldozers(ala, yang besar nak buat jalan rasanya... macam backhoe!!!)

*dalam erti kata lain, beliau bersama-sama perusuh yang lain membantah misi meruntuhkan perumahan disitu.
.
.
.
Besarkah jasa dan pengorbanan beliau?

*YA, lebih besar dari MJ dan Elvis. pada 16 Mac 2003 operasi IDF dimulakan untuk merobohkan rumah disitu, dan kata mereka ia diperlukan bagi menghancurkan tempat bersembunyi gerilla dan terowong yang menjalankan penyeludupan.

Photobucket

*Corrie yang merupakan separuh darii 7 aktivis ISM(3 British dan 4 U.S.A) berniat mengganggu/menghalang dari bulldozers Israel berlaku sedemikian. Lantas, beliau meletakkan posisi(diri beliau) di laluan Catepillar D9R armored bulldozer dan cedera teruk!!!

Photobucket

*Beliau dihantarkan ke hospital, dan tidak dapat diselamatkan!!! dikatakan beliau mati sama ada dalam ambulans dalam perjalanan ke hospital atau di hospital.

Photobucket
.
.
.
Impak dari pengorbanan beliau?

*Kematian Rachel Corrie menyemarakkan kontroversi salah satu puncanya kerana beliau merupakan rakyat Amerika.

*banyak sangat yang telah berlaku tapi elle nak tulis pun tak larat!!! apa yang hebatnya lebih 30 lagu dikarang dan didedikasikan kepada beliau sejak 2003...

Photobucket
.
.
.
so, bagi elle pengorbanan rakyat Malaysia dan masyarakat antarabangsa bukanlah sia-sia... mungkin jika berjaya usul Malaysia yang dibawa ke antarabangsa merupakan kemenangan bagi mereka dan bagi kita....
.
.
.
p/s: bagi elle yang mana2 islam meninggal dunia itu bukanlah rugi... tapi untung sebab bukan senang nak syahid rasanya zaman moden macam ni...

ALLIFF@it's raining man!!!

0 cerita:

Followers

About Me

My photo
Kota Damansara & Segamat, Selangor, Malaysia
Hai, saya Mohamad Alliff Bin Zainurin (rememba double L double F!!!)... sangat-sangat CAMERA-maniac!!! gila n sangat-sangat DISUKAI ramai... hehehehe!!! btw gonna mish all my frenz!!!