Sisa-Sisa Coretan Elle

Nak Karangan Mantap???

~ Tuesday, June 8, 2010
Photobucket

budak sekolah sekalian terutamanya... elle yakin dah nak dekat SPM, PMR mesti korang akan rasa tertekan??? dan ada yang tak sebab masuk kategori last2 minit!!! betul tak??? ala, yang last2 minit tu jangan risau A menanti anda... percayalah sebab elle buat macam tu!!!

.
.
.
kepada para guru mahupun tenaga pengajar yang hebat dalam bahasa melayu maaflah jika ada kesalahan tatabahasa dalam post kali ini!!!
.
.
.
Tips-tips nak buat karangan anda mantap:-

*ini merupakan kunci utama kepada karangan yang mantap!!! jangan sesekali menggunakan adalah atau ialah... ini kerana, ialah dan adalah hanya boleh digunakan pada kata-kata tertentu sahaja... jadi, kalau salah guna POTONG MARKAH!!!

*perbanyakkan baca??? KOLOT... baca belum tentu pandai betul tak??? so rajin2 bertanya guru mengenai perkataan-perkataan baru...
-e.g Marcapada,
-Dewasa ini,
-Waima
-Seantero
-Seyogia
-Weltanschauung
-Tuntas
>hebatkan??? dan pelik sedikit!!! tapi mmg ada dalam Kamus...

*perbanyakkan menggunakan kata-kata indah...
-e.g Kurangnya didikan agama merupakan punca afdal bagi keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja dewasa ini dan permasalahan ini perlulah dikupas hingga ke akar umbi... (bukankah sedap???)

dari...
-Antara faktor-faktor keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja ialah kurangnya didikan agama... (kurang MANTAPkan???)

*masukkan peribahasa dalam karangan anda!!! kalau tak tahu maksud jangan pandai2 mereka2 buat potong markah saja.

*STRAIGHT TO THE POINT... jangan nak berdolak dalih sana sini!!! kalau nak faktor bagi terus faktor, nak masuk punca sikit2 boleh tapi jangan banyak2!!! Percaya cakap elle hujung karangan bila dah masuk perenggan ke 4 korang akan rasa tak sedap hati...


Photobucket

*YAKIN karangan anda cantik!!!

*paling penting langgan buku apa ntah nama dia tapi sekolah memang banyak buku 2!!! ala, majalah keluaran dari kerajaan kot!!! karangan dalam tu semua bagus2!!!
.
.
.
p/s: elle tak pernah gunakan ialah dan adalah dalam blog elle since elle kaler2 kan tulisan...
pp/s: elle doakan BM korang score!!! semoga berjaya...

ALLIFF@update my blog...

0 cerita:

Followers

About Me

My photo
Kota Damansara & Segamat, Selangor, Malaysia
Hai, saya Mohamad Alliff Bin Zainurin (rememba double L double F!!!)... sangat-sangat CAMERA-maniac!!! gila n sangat-sangat DISUKAI ramai... hehehehe!!! btw gonna mish all my frenz!!!