Sisa-Sisa Coretan Elle

Kongsi: Bagaimana Nada Anda Bila Membaca Blog Orang?

~ Tuesday, June 22, 2010
Photobucket

wah, polis entry elle kali ini ingin elle kongsikan dengan seluruh blogger2, pembaca, dan seluruh yang suka membaca onlin(macam GAH sangat blog elle ini)!!! tajuk kali ini MACAM elle nak mengajar orang menyanyi atau membaca pula... hakikatnya bukan...

.
.
.
polis entry elle kali ini ingin elle ketengahkan mengenai cara-cara atau adab-adab ketika membaca blog orang!!!

.
.
.
ramai manusia hari ini mempunyai pelbagai juadah laman sosial, laman sesawang sendiri dan kerap MENERJAH blog orang lain bagi meningkatkan lalu lintas blog mereka... tetapi tahukah anda nada juga diperlukan apabila anda membaca blog orang lain? berdasarkan pengalaman elle sendiri... ini kerana, apabila penulis ingin menyampaikan sesuatu mungkin kita sebagai pembaca membaca dengan nada yang KASAR(dalam erti kata lain MARAH...)
.
.
.
perkara ini akan mengubah persepsi kita sendiri iaitu kita akan beranggapan bahawa penulis itu cuma menyindir, memerli, marah sedangkan mereka hanya menyampaikan sesuatu dengan nada bercerita!!! kejadian ini antara punca bagi masalah orang tidak puas hati dengan blog orang lain... kerana mereka menganggap blog itu agak KASAR bahasa mereka...
.
.
.
jika elle beri dua ayat di sini PERANG dan SEPAK... apakah yang anda bayangkan???

-mungkin PERANG=warna perang...
-atau PERANG= sedang berperang(war)...

-mungkin SEPAK=menyepak bola
-atau SEPAK=menampar...

.
.
.
apa yang elle cuba sampaikan iaitu apabila kita membaca blog orang biarlah kita baca dengan nada yang baik supaya kita tidak tersalah tafsir dengan apa yang disampaikan oleh Penulis itu sendiri... MUNGKIN ada yang baca polis entry elle kali ini merasakan yang elle sedang marah, namun tidak!!!
.
.
.
Photobucket

elle teringat kes diFB bila seorang budak lelaki menghantar PM(pri.messege!!!) berbunyi...


"eh, kenapa nama e-mail kau gigi_rosak@yahoo.com??? gigi kau rosak yerr???"


pada waktu elle membaca elle menggunakan nada yang kasar!!! dan hampir menghantar mesej yang agak kurang sopan!!! tetapi mungkin penghantar itu hanya menggunakan kata-kata biasa dengan nada lawak!!!
.
.
.
p/s: harap2 pembaca faham apa yang elle cuba sampaikan!!!

ALLIFF@masak...

11 cerita:

Kazaztan Team said...

iyer la...tu sbb kite di srh selalu bersangka baik...kans...

nabilah_2908 said...

hmm...betul juga tu...tp mmg kebiasaannya baca dgn nada yg mendatar...

kena tgk juga cara penulisan tu...kalau bnyk tanda seru (!)..or tnda soal...akan mempengaruhi nada kita juga.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
POP OUT ADS

NARDtheNERD said...

saya faham~.

jgn campur dengan emosi.
hehe~

nizamsani said...

baca rilek-rilek aje.

ALLIFF26@ eLLe_G'o'wJezz said...

betul!!! but yg bout tanda seru or soal 2 maaf larr!!! elle dah terbiasa... so elle buat bg nmpk cantik... buat mcm nie since dpt fon lg... huhuhu!!!

Sha-na.Szied said...

fes time masuk blog aliff..

comel la header :)
huhu ~~

nada saya bila bce blog orang..
same ngn nada sy bce blog saya..

:)

Fakharuddin said...

selalu nya baca dalam hati jer..

tapi jgn terlalu emosi plak

SheY PuLL said...

macm2 adew....

wawa said...

tul2...moralnya, sentiasa brfikiran posititf..(ade kaitan ke x ni?)

Anonymous said...

Thanks for posting! I really enjoyed the report. I've already bookmark

this article.

ALLIFF ZAINURIN said...

thanx anonymous... kalau nak copy article nie just amik... tp jgn lp bibliography... hahahah~~~

Followers

About Me

My photo
Kota Damansara & Segamat, Selangor, Malaysia
Hai, saya Mohamad Alliff Bin Zainurin (rememba double L double F!!!)... sangat-sangat CAMERA-maniac!!! gila n sangat-sangat DISUKAI ramai... hehehehe!!! btw gonna mish all my frenz!!!