Sisa-Sisa Coretan Elle

6 Cara Untuk Kurangkan Marah Ketika Marah!!! Cara Elle...

~ Tuesday, June 22, 2010

Photobucket

pertama sekali elle nak kata I'm Back!!! totally back... hahahahah!!! sebelum ini elle cuti 2 hari... jadi elle sudah kembali ke pangkal jalan untuk update blog tersayang ini!!!

.

.

.

"jadi kali ini elle nak kongsikan 6 cara untuk kurangkan marah ketika marah!!! ini cara elle dan hakcipta terpelihara... mungkin bagi sesetengah orang merasakan cara ini KOLOT atau tak akan menjadi tapi sepanjang elle MARAH, cara ini memang berkesan buat diri elle..."

.

.

.

6 Cara Kurangkan Marah Ketika Marah!

1. Perlahankan radio atau TV@lebih baik terus tutup.

-haaa, sebenarnya bila kita marah bunyi bising disekeliling kita akan menambahkan lagi marah!!! bila elle marah dan radio terpasang, elle cepat tutup radio/TV!!! sebabnya, hati elle tengah panas dan JANGAN TAMBAHKAN KEPANASAN itu... BAHAYA...

2. Letakkan semua barang yang anda pegang!!! dan biarkan tangan kosong...

-ramai orang bila marah akan terasa nak naik tangan!!! tapi lebih teruk bila seseorang memegang barang yang keras dan mungkin berbahaya(macam kes artis seorang tu!!! TERUK KAN???)... jadi letak cepat2!!! TERUTAMA JIKA anda seorang panas baran...

3. Jika berada didapur, kalau boleh terus pergi ke ruang tamu!!!

-ini yang agak bahaya, orang marah SYAITAN akan kuasai badan(hasut untuk anda buat dosa besar seperti membunuh atau memukul orang yang tak bersalah...) Jadi dapur banyak barang berbahaya, segera ke tempat selamat dalam rumah anda!!!

-takut2 anda memegang pisau!!! INGAT: PEGANG PISAU tak mengurangkan rasa marah anda!!!

4. Kunci mulut dan kalau boleh badan anda!!!

-maksud disini elle bukan suruh anda mangga(LOCK) badan anda tapi mendiamkan diri!!! jika dua2 pihak sedang marah dan dua2 menjerit dan memaki hamun ia akan MENAMBAHKAN kemarahan bukan kurangkan!!! jika berdiam, perkara ini tidak akan berlarutan sehingga tiba sesi ungkit-mengungkit!!!

5. Tarik nafas dalam2 dan leebih baik mandi atau basahkan kepala.

-ini antara cara yang terbaik!!! lebih elok jika anda mengambil wuduk... itu lebih afdal!!! MEMANG DIJAMIN air membantu mengurangkan rasa marah!!!

6. Jika marah memuncak ke Gunung Everest!!! fikirkan masa depan anda...

Photobucket

-marah yang memuncak merupakan kejayaan bagi SYAITAN. jadi mulalah timbul kes cerai, putus kawan, MEMBUNUH dan macam2 perkara yang kita tidak jangka!!!

-ini yang paling elle kerap buat!!! KALAU elle marah dan bunuh orang itu apakah elle mampu ada masa depan yang cerah??? kalau anda bercerai adakah anda mampu bergaduh hak penjagaan anak dimasa depan??? so, fikirkan masa depan!!!

-dengan cara ini!!! insya'allah elle yakin dapat kurangkan marah ketika marah!!!

.

.

.

p/s: setiap perkara akan ada penyelesaiannya, cuma ditangan anda saja!!! NAK/TAK...

pp/s: setiap kali orang bercerai dari elle dengar akan bergegar tiang di ARASY... dan cerai merupakan perkara yang dibenci ALLAH... maaf jika ada yang terasa, INI hakikat!!!

ALLIFF@i came from a broken family.

3 cerita:

AesyaZealous said...

boleh diterima! hihi

Fakharuddin said...

bgus cara alliff uruskan marah nie yerk..i like..
aq nk tmbah sdikit, klu kita marah n ketika tu sedang bdiri, lebih baik kita duduk, bsila ke, o baring..
dan beristighfar banyak2 yer..

SheY PuLL said...

yes tips g bgus...:)
hehehe..pas nie leh la...:)
amal kan..:)

Followers

About Me

My photo
Kota Damansara & Segamat, Selangor, Malaysia
Hai, saya Mohamad Alliff Bin Zainurin (rememba double L double F!!!)... sangat-sangat CAMERA-maniac!!! gila n sangat-sangat DISUKAI ramai... hehehehe!!! btw gonna mish all my frenz!!!